Osupljivo dejstvo: vse bolezni se začno v prebavilih!
 

 

Hiter tempo življenja, ki s seboj potegne nepravilno prehranjevanje, izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju, kroničnemu stresu in negativnim čustvom, pomanjkanje spanja in uživanje gensko spremenjene hrane v večini primerov vodi do prebavnih motenj.

Driska, zaprtje, vetrovi, zgaga, bolečine v želodcu in črevesju so najpogostejše sodobne prebavne motnje. Vzrokov zanje je veliko, vse od zgoraj naštetega do resnejših bolezni oz. bolezenskih stanj, kot so GERD, Chronova bolezen, bolezen razdražljivega črevesja oz. IBS itd. Pogosto pa se za prebavnimi motnjami skrivajo bakterije, glivice in paraziti, ki so bolj kot ne tabu tema, v resnici pa so prisotni skoraj v vsakem organizmu. Številni se ne zavedajo njihove prisotnosti, saj jih uradna medicina težko diagnosticira oz. za to sploh nima interesa. Večina ljudi, ki se k zdravniku odpravi z občutkom pekočine v grlu, ustih ali želodcu, zdravnika zapusti z zaviralci protonske črpalke ali antacidi, ki sicer kratkotrajno odpravijo simptome, dejansko pa še poslabšajo stanje.

 

Najpogosteje prezrti vzroki prebavnih motenj

1. Razrast kandide

Bakterija candida albicans je v človeškem telesu normalno prisotna že od rojstva, v primeru porušenega kislo-bazičnega ravnovesja in zakrčenosti prebavnih organov pa se v telesu ustvari čudovita klima za razrast te bakterije. Govorimo o tako imenovani kandidozi oz. razrastu glivic, ki si ga mnogi predstavljajo kot glivice na nohtih, med prsti itd. Skratka, glivice in kandido vsi nekako povezujejo s stopali ali vaginalnimi okužbami, kar pa je še najmanjši problem. Razrast kandide v telesu namreč povzroča napihnjenost, zaprtje, drisko, bolečine v trebuhu, obenem pa ti patogeni pri presnovi izločajo številne strupe, ki vodijo v depresijo, v hujših primerih pa k resnim boleznim. Razrast kandide lahko prepoznamo po zelo belem jeziku, s testnim pljunkom v kozarec vode na tešče ali pa s pomočjo medicinske diagnostike, ki pa pogosto ni merodajna, saj kandida pogosto ni prisotna v tistih telesnih izločkih ali tekočinah, ki jih analizirajo. V primeru, da okužbe ne zdravimo pravočasno, lahko ta ob sočasnem delovanju drugih dejavnikov spremeni svojo prvotno obliko in mutira v parazitsko plesen, ki prodre skozi steno sluznice in se tako neposredno hrani s hranili, ki jih še tako potrebujemo za normalno delovanje.

2. Helicobacter pylori

Bakterija H. pylori je najpogostejši vzrok ran na želodcu, drugo zelo pomembno dejstvo pa je, da se naseli tudi globoko v steno želodca in zavira njegovo naravno proizvodnjo želodčne kisline, ki je nujno potrebna za normalno presnovo hrane. Mnogi okuženi s to bakterijo pogosto občutijo zgago in tako zmotno predvidevajo, da imajo preveč kisline, zaradi česar potem uživajo zaviralce protonske črpalke, ki je odgovorna za proizvodnjo kisline. Posledično imajo še manj kisline za prebavo hrane. Posledica tega je, da hrana preide v tanko črevo neprebavljena, tam pa jo razgradijo črevesne bakterije, stranski produkt česar so večje količine plinov, ki jih občutimo kot napihnjenost. Če takšno stanje traja dlje časa in za razgradnjo hrane skrbijo bakterije, namesto kislina in encimi, se slej kot prej razrastejo tudi sicer zdrave bakterije, ki tako postanejo patogene in ustvarjajo kislo okolje, v katerem odlično uspevajo kandida in paraziti.

3. Paraziti

Že misel nanje je zelo neprijetna, kaj šele potrditev njihovega obstoja v našem telesu. Pa vendar strokovnjaki zatrjujejo, da so paraziti v določeni meri vedno prisotni v človeškem telesu, ne samo v črevesju, ampak tudi v številnih organih, še posebej v jetrih. O tem se sicer ne govori zelo pogosto, razen v kirurških krogih, kjer se z njimi dnevno srečujejo. Mnogi ljudje do smrti živijo v sožitju s paraziti brez večjih težav, nekateri na njih naletijo med prečiščevanjem telesa, spet tretji jih odkrijejo v blatu. Najbolj znani paraziti so človeške gliste ali ascaris in trakulje oz. taenie. O drugih parazitih pa se govori le redko, čeprav številni strokovnjaki s tega področja poudarjajo, da so paraziti odgovorni za 15 % vseh rakov pri človeku (Hulda Clark je recimo pri vseh rakavih pacientih odkrila prisotnost jetrnega metljaja). Bolj ogroženi za okužbo s paraziti so ljudje z nizko stopnjo želodčne kisline in tisti, ki živijo v prostoru z domačimi živalmi. Paraziti so namreč vedno in povsod okoli nas, za njih pa smo dovzetni večinoma takrat, ko imamo slab imunski sistem.

 

Očitni vzroki prebavnih motenj

1. Nepravilna prehrana

Povsod po spletu lahko najdete vzroke prebavnih motenj, med katerimi mnogi naštevajo vrste hrane in pijače. Nutrigenomika na to gleda drugače. Nemogoče je namreč navesti seznam hrane, ki bi pri vseh ljudeh povzročala prebavne motnje, in hrane, katere uživanje bi pri vseh odpravilo prebavne motnje. Samo na osnovi krvne skupine in genotipa, vašega stanja organizma in številnih drugih značilnosti je namreč mogoče pripraviti seznam priporočljive hrane samo za vas, s pomočjo katere boste spet lahko vzpostavili zdravo želodčno in črevesno ravnovesje, ki bo vodilo k izboljšani prebavi. Ob prisotnosti omenjenih bakterij in parazitov pa je še toliko bolj pomembno, da se držite priporočene prehrane iz nutrigenomičnega profila, da organizem končno nehate dodatno obremenjevati z neprimerno hrano. Organizem je namreč treba razbremeniti, da se bo lahko učinkovito boril proti prisotnim patogenom, kot mu je naravno dano. Tudi v primeru prehlada ta namreč traja dlje, če se v času njegovega trajanja prenajedamo in ga s tem dodatno obremenjujemo. Vsako živo bitje ima namreč sposobnost, da se samo pozdravi, le organizem je treba razbremeniti. Dokler so v telesu prisotni organizmi, ki telo osiromašijo potrebnih hranil in mineralov, kar bakterije, glivice in paraziti vsekakor počno – poleg tega, da v telo izločajo številne strupe, to namreč nima moči, da bi se pozdravilo.

2. Slabe življenjske navade

cigareteStar pregovor pravi, da človek za dolgo in zdravo življenje potrebuje iste tri in samo tri stvari, ki jih za to potrebuje tudi pes. To so trije topli obroki dnevno, dovolj spanja in svež zrak. K trem toplim obrokom bi še dodali, da morajo biti zdravi, pa smo tam. Spite dovolj? Ste dovolj na sveže zraku in pojeste tri zdrave tople obroke dnevno? Zdrava hrana je odvisna od posameznika do posameznika, povezovalni člen pa je ta, da mora biti zdravo pridelana, brez hormonov, škodljivih škropiv, antibiotikov in genskega spreminjanja. In že tukaj se zadeva ustavi. Če že ne živimo na kmetiji in hrano pridelujemo sami, potem smo danes v resnični zagati, ko želimo zdravo jesti. Večina hrane iz nakupovalnih centrov pa tudi tržnic je polna pesticidov in težkih kovin, saj se prideluje ob cestah ali množično v rastlinjakih, gensko spremenjeno, da bi je le bilo čim več in v čim večjih oblikah. Tudi svežega zraka je vse manj zaradi obilice izpušnih plinov in človekovih razvad (kajenje) pa tudi v naravo vse redkeje zahajamo zaradi razvoja zabavnih tehnologij. Ljudje se namreč raje družimo prek računalnika kot na dvorišču in igrišču v preteklosti.

Zelo pomembno pa je tudi spanje, ne samo njegova količina, ampak tudi to, kdaj hodimo spat. Od 23. do 3. ure zjutraj se telo namreč razstruplja in zelo pomembno je, da takrat trdno spimo brez motečih dejavnikov, kot so mobitel, televizor in podobno. Spati je treba v trdi temi in v sveže prezračenem prostoru. Le kakovosten spanec v kombinaciji s svežim zrakom in pravilno prehrano nam namreč zagotavlja potrebno telesno in duhovno ravnovesje, ki v telesu ustvari razmere, neprivlačne za bakterije, viruse, glivice in parazite. Nutrigenomični profil vam lahko temeljito pomaga pri izbiri pravilne prehrane, vzpostavitvi zdravega kislo-bazičnega ravnovesja v telesu, vzpostavitvi normalne presnove, spalnih navadah in vas usmeri k pravilnemu čiščenju telesa, primernim samo za VAS na osnovi vaših značilnosti. Naročite nutrigenomični profil in končno uredite svojo prebavo! Vaša prebavila vam bodo hvaležna, imeli boste več energije in volje za življenje, kar bodo opazili tudi drugi. Vse bolezni se namreč začnejo v prebavilih. Če vam vaša prebavila že zdaj dajejo neprijetne znake v obliki pogoste driske, zaprtja, bolečin, zgage in napihovanja, potem je skrajni čas, da ukrepate in preprečite razvoj morebitnih bolezenskih stanj.

3. Antibiotiki

Oralni antibiotiki. Vsako uživanje antibiotikov poruši ravnovesje črevesne flore. Posamičnemu organizmu nesimbiotična črevesna flora med drugim tipično vodi v tanjšanje prebavnih sluznic in poškodbe prebavnih tkiv, povzroča epigenetsko preprogramiranje organizma v negativnem smislu in ima v mnogih primerih trajne negativne učinke na organizem. Najhujše posledice jemanja antibiotikov nastanejo, če je bilo veliko antibiotikov zaužitih do 5. leta starosti, in pa pri uživanju dveh ali več serij antibiotikov v obdobju, krajšem od 6 mesecev.

4. Razni farmacevtski preparati

Stranski učinki večine farmacevtskih preparatov so poškodbe prebavnih sluznic, kar ovira prebavo ter obremenjuje imunski in živčni sistem. Med najbolj znanimi tovrstnimi preparati so npr. aspirin, razna sredstva proti bolečinam in preparati za uravnavanje želodčne kisline (npr. blokatorji protonske črpalke in razni antiacidi: ker so simptomi prenizke ravni želodčne kisline enaki simptomom previsoke ravni želodčne kisline, se pogosto predpisujejo in jemljejo povsem brez potrebe in vodijo v trajne motnje v delovanju prebavnega sistema).

Vas zanima? Želite nutrigenomični profil?
Naročite nutrigenomični profil

Položaj planetov

BMI-kalkulator

Bazalni metabolizem