Utrujenost lahko hitro preraste v izgorelost!
 

 

Ste utrujeni od svojega vsakdana, številnih obveznosti, se vam zdi, da morate za vse poskrbeti sami in da vam na koncu ne ostane nič časa zase? To je posledica modernega načina življenja, kjer je vse hitro, brezžično in povezano. Vedno nova tehnologija omogoča, da ste vsem na voljo v vsaki sekundi prek različnih elektronskih medijev in mobilnih naprav, da opravite več dela v krajšem času, hitro pojeste hitro pripravljen obrok, sestavljen iz hitro pridelane prehrane rastlinskega ali živalskega izvora, po možnosti vmes izvedete hitro rekreacijo, hitro poskrbite za otroke in hišna opravila – v večini primerov kar vse hkrati. Ko končno zaključite z vsemi obveznostmi, pa še hitro malo poklepetate s »prijatelji« prek socialnih omrežij, zraven kaj pogrizljate in že se vam mudi v posteljo, saj je treba zjutraj zgodaj vstati.

Kljub temu da imate občutek, da to vse zmorete, se takšen način življenja začne slej kot prej psihosomatsko manifestirati. Takšen negativni stres namreč za sabo vedno pusti določene posledice. Nekateri zaznavajo utrujenost kljub zadostnemu spanju, drugi so razdraženi, številni trpijo za prebavnimi motnjami in nespečnostjo, glavoboli, bolečinami v mišicah in sklepih (v križu, vratu itd.), mnogi pa tudi zapadejo v depresijo ali jih muči tesnoba. Ko težave postanejo kronične, pa se lahko razvijejo v resnejše bolezni.

Kronična utrujenost je posledica kroničnega stresa, zato je tudi edina rešitev, da se rešimo kronične utrujenosti, odprava kroničnega stresa. Načinov za to je več, njihova učinkovitost pa je odvisna od vsakega posameznika posebej. Nobena metoda namreč ne učinkuje na vse na isti način. Medtem ko se številni uspejo sprostiti s pomočjo meditacije, pa drugi enostavno znorijo dlje časa v istem položaju, obremenjeni s tono misli o napornem vsakdanu. Prav tako se številni uspejo sprostiti s pomočjo naporne fizične aktivnosti, medtem ko druge ta še bolj utrudi. Odgovor uradne medicine na kronični stres je najpogosteje antidepresiv, ki mnogim pomaga na način, da se glede stresa več ne obremenjujejo, kar pa nikakor ne odpravi stresa, ki ga dejansko občuti telo.

Pravo nasprotje tega pristopa predstavljajo priporočila iz nutrigenomičnega profila®, ki upoštevajo stanje vašega organizma in njegove značilnosti. To pomeni, da so protistresne metode prilagojene točno VAM osebno. Nutrigenomični profil® namreč upošteva predispozicije vaših endokrinih žlez, ki so odgovorne za proizvodnjo hormonov, ki konec koncev uravnavajo vaše telesne in mentalne odzive na stres in napor. S pravilno prehrano, vadbo in metodami za uravnoteženo življenje, navedenimi v nutrigenomičem profilu®, se lahko vaše stanje hitro izboljša. To pomeni, da boste spet našli notranje ravnovesje in polno zaživeli.

 

Znaki kronične utrujenosti

1. Izmučenost

Jasen znak kronične utrujenosti je, če ste utrujeni ves čas. Utrujenost je lahko čustvena, duševna ali telesna. Gre za občutek, da ste brez energije, slabotni in prazni.

2. Pomanjkanje motivacije

Če vam manjka motivacije za večino zadev in aktivnosti v vašem življenju in z muko vstanete ter odidete v službo, potem je to znak kronične utrujenosti.

3. Frustriranost, cinizem in druga negativna čustva

Imate občutek, da je vse brez pomena? Da se vse vrti okoli službe, denarja, preživetja, v kar vlagate ogromno truda, rezultati pa vas ne zadovoljujejo? Ste na splošno pesimistični do skoraj vsega. Vsak kdaj doživlja negativna čustva, ko so ta redno prisotna, pa je to znak za alarm.

4. Kognitivne težave

Imate težave s koncentracijo in pogosto pozabljate, kaj ste želeli narediti oz. povedati? Ko smo pod stresom, se pozornost za zadeve okoli nas zelo zmanjša, osredotočeni pa smo večinoma samo na negativne zadeve in njihovo reševanje. Tovrstno stanje bega ali boja, ko smo v stalni pripravljenosti na spopade in težave, lahko dolgoročno vodi v nesposobnost reševanja dejanskih težav.

5. Medosebne težave doma in v službi

Kronično utrujene osebe se pogosto spuščajo v konflikte z bližnjimi in s sodelavci ali pa se popolnoma izolirajo od okolice.

6. Ne skrbite dovolj zase

Kronično utrujeni se pogosto zatekajo k nezdravim oblikam strategij za premagovanje stresa in utrujenosti, kot so povečano pitje alkohola, kajenje, prenajedanje, uživanje hitre hrane, stradanje ali bedenje do zgodnjih jutranjih ur zaradi premlevanja aktualnih težav. Mnogi posegajo tudi po tabletah za boljši spanec in popijejo ogromno kave, da si napolnijo energijske rezerve za delo.

7. Preobremenjenost z delom tudi, ko niste v službi

Številni delo nosijo tudi domov. Če že ne delajo, pa o delu razmišljajo, kar je dovolj, da si izpraznijo še zadnje zaloge energije.

8. Splošno nezadovoljstvo s svojim življenjem

Gre za to, da vas delo in življenje nasploh ne osrečuje in zadovoljuje. Mnogi pravijo, da imajo nezadovoljni ljudje previsoka pričakovanja, dejstvo pa je, da so enostavno preobremenjeni, saj se manično trudijo, da bi dosegli več, zato v vse vlagajo več dela, časa in energije, ko ni rezultatov, pa to vodi v nesrečo, ki se prenaša tudi na njihovo socialno življenje.

9. Zdravstvene težave

Kronični stres lahko dolgoročno vodi v resne zdravstvene težave, kot so prebavne motnje, bolezni srca in ožilja, depresija in debelost. Strokovnjaki pravijo, da je tudi velik delež raka stresno pogojen.

10. Elektromagnetno sevanje (EMF)

Če pri sebi ne opažate nobenih od zgoraj naštetih težav in ste vseeno dnevno utrujeni brez tehtnega razloga, se morda za tem skriva elektromagnetno sevanje. Mnogi ob tem pojmu pomislijo na razne radioaktivne elemente in čudne sile, ki jim po njihovem zagotovo niso izpostavljeni. Pri EMF pa v resnici gre za sevanje iz naprav, ki vas nenehno obdajajo – mobilni telefoni, tablice, računalniki, prenosniki, LCD-ji, plazme, navadni televizorji itd. Sevanje teh naprav lahko korenito poruši energijsko ravnovesje v telesu, izčrpava telo in duha ter vas spravlja ob živce, ne da bi se tega zavedali. Zmanjšana moč ob prisotnosti teh naprav je celo znanstveno dokazana, mnogi poročajo o glavobolih in nespečnosti, ki pa so eni od bolj blagih simptomov. Če ste se pri sebi prepoznali vsaj 4 od navedenih znakov, potem obstaja velika verjetnost, da trpite za kronično utrujenostjo, in je skrajni čas, da ukrepate. Nutrigenomični profil® vam lahko pri tem zelo pomaga, saj vam bo prihranil dragoceni čas, ki ga boste potrebovali za iskanje učinkovitih metod za odpravo stresa.

Naročite nutrigenomični profil® in recite STOP stresu že DANES!Naročite nutrigenomični profil in recite stop stresu že danes!
Naročite nutrigenomični profil
 

 

Položaj planetov

BMI-kalkulator

Bazalni metabolizem